Bästa tipsen mot vårtrötthet

Som jag nämnt tidigare så har jag slagits av den där vårtröttheten, vissa år har den helt slagit ut mig och mer blivit en vårdepression än vårtrötthet. Jag gillar inte våren och det är tabu i landet Sverige, du måste älska våren för det är sol, värmen kommer tillbaka och man blir piggare det är i alla fall vad alla säger till mig. Jag känner inte alls så, jag blir trött, grinig och tappar motivationen till det mesta, förr förstod jag inte att det var vårtrötthet och då var det än mer frustrerande eftersom all energi och glädje bara försvann spårlöst utan förklaring, nu vet jag vad det beror på och kan motverka och hjälpa kroppen tillbaka. Men vad är vårtrötthet och vad kan man göra åt det? 
 
Vårtrötthet drabbar ca 1 miljon svenskar varje vår. Vårljuset skapar en obalans i hormonerna då solljuset får oss att utsöndra mindre av hormonet melatonin som är ett sömnhormon. Kroppen kan anpassa sig efter olika förutsättningar och strävar alltid efter en hormonbalans. Blir hormonutsöndringen rubbad är det inte alltid vår biologiska klocka hinner med i förändringen och det kan ta tid för kroppen att återställa balansen, en obalans tar energi och lämnar spår av trötthet. Symptom på vårtrötthet är mer än bara trötthet/orkeslöshet, det kan även visa sig i nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och ökat sötsug. Och även om det känns som du bara vill sova hela dagen, så kommer inte en extra lång sovmorgon få dig piggare, tyvärr, jag vet, det är precis det enda du vill, sova. 
 
Vad kan hjälpa mot denna trista känsla, som blir ännu jobbigare av att "alla" andra verkar så otroligt pigga och pepp på våren?
 
Solljus
Men va? Solljuset är ju det som får oss trötta och jag vet att det inte alls känns motiverande att röra på sig, du vill bara sova och ta det lugnt. Solljuset hjälper kroppens biologiska klocka att ställa om sig och få hormonerna i balans. Så ut i solen så mycket som det går, ta en morgonpromenad och starta dagen med lite solljus eller cykla till jobbet istället för bilen för att få ljus. Försök även ta en liten tur ut på lunchen om du har ett jobb där du vistas inomhus och försök även ta vara på kvällens ljus. Jag vet att du vill sova, men ta solstolen, kanske en filt och lägg/sätt dig och ta det lugnt utomhus på helgen och lapa sol. Vad vet jag försök bara komma ut så mycket det bara går även om det tar emot. 
Motinera och träna, helst utomhus 
Aktivitet och motion hjälper kroppens hormoner att komma i balans men det utsöndrar även endorfiner, kroppens eget lyckopiller. Endorfinerna kommer ge dig en "må bra" känsla och positiva känslor är viktigt när nedstämdheten och tröttheten gör sig påmind. Träning utomhus ger dig dessutom solljus vilket är en bra kombo och precis vad du behöver.
Ät hälsosamt och sov regelbundet
Se till att ha tydliga rutiner, sov på regelbundna tider så kroppen får sin sömn. Det hjälper din biologiska klocka att hitta tillbaka till balansen, så rutiner är A och O. Oregelbunden sömn kan även leda till hormonrubbningar bland annat i kortisolutsöndringen vilket kan leda till högt blodtryck och nedsatt immunförsvar. Vilket du vill undvika när du redan är trött och nedstämd. En varierad och hälsosam mat hjälper kroppen att få balans i hormonutsöndringen genom att du ger kroppen alla vitaminer och mineraler som behövs för harmoni i kroppen. 
Var snäll mot dig själv
Viktigaste av allt, acceptera att du är vårtrött, acceptera att du just nu inte har den energi du brukar ha och var inte för hård mot dig själv. Det sämsta du kan göra är att stressa upp dig, då hamnar du in en ond cirkel och kan lättare få en vårdepression. Så ta hand om dig, berätta för människor runt dig att du är vårtrött och kanske behöver någon som tar med dig ut på en promenad så den blir av. Lägg bort prestigen och kom ihåg att du är inte ensam, även om det känns som att "alla andra är så glada och pigga" så är vi många andra som också blivit trötta. 
Visa fler inlägg