Fokus på tekniken

 Nu när gymmen är fulla av människor som vill komma igång med träningen så syns även en hel del teknikfel så jag tänkte ta upp några små grejer som kan göra stor skillnad i skadeförebyggande syfte och för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Tänkte börja med position utav knävinkel. Vid alla benövningar så ska ditt knä peka åt samma håll som tårna men inte gå över tåspetsen utan i en 90 graders vinkel. 
Jag har försökt illustrera här ovanför på bilden hur knävinkeln ska se ut och hur det inte ska se ut. Knäskålen ska inte hamna framför tåspetsen och det gäller både vid utfallssteg, men även på knäböj. Om ni även tittar på ryggen så har är hållningen på bild ett rak, men på bild två lutar jag framåt. Samma sak händer om du lutar dig för mycket framåt vid knäböj speciellt om du har vikt som du inte orkar hålla upp. Vid knäböj är ett knep att försöka tänka sig att man ska sätta sig på en stol, tryck rumpan neråt och inte utåt bakåt. Om du känner dig tveksam på tekniken så kan du ställa dig med ryggen mot en vägg och stå i 90 graders knävinkel och träna in rörelsebanan genom att göra knäböj samtidigt som du har ryggen rak och hela tiden i kontakt mot väggen, låt ryggen glida mot väggen upp och ner och försök komma ihåg känslan i rörelsen. Anledningen till att du inte vill ha knäskålen framför tåspetsarna är för att belastningen blir väldigt hög på knät, genom att undvika denna typ av belastning minskar du risken för knäskador samtidigt som du lär märka att det bränner lite mer i framsida lår än tidigare ;) 
 
2 kommentarer publicerat i Svar på frågor/Tips
Taggar: hållning, knäböj, knävinkel, reach your goal, styrketräning, teknik, teknikträning, tips, träning, träningsblogg, utfall, utfallssteg
#1 - - Anonym:

Kolla in denna länk och studien som tar upp just detta! :) http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/debunking_exercise_myths_part_i

Svar: Kommer tyvärr inte åt hela artikeln kring studien, men var in på sidan och läste. Självklart så skiljer det sig åt i hur utförandet kan gå till inom olika sporter och vid tyngdlyftning ställs andra krav på kroppen än hos en vanlig motionär som jag främst riktade mig mot :) Som det står skrivet i texten så försöker även tyngdlyftarna att minimalisera hur långt ut deras knä går över tåspetsarna även om de inte försöker förhindra det, för inom tyngdlyftning vill du ha vikten på hälarna och för att kunna utveckla kraft behöver tyngden ligga nära kroppen och att få sina knän allt för långt fram förhindrar detta då du istället vill trilla framåt. Ur ett vanligt styrketränings perspektiv och utifrån biomekanik så är belastningen på knäleder mindre om tyngdpunkten är närmare kroppen. Sen kanske mina bilder är extrema, men det är för att visa på skillnader i teknik :)
Reach Your Goal

#2 - - Karin:

Jag ska nog kontrollera det där med ryggen. Vet inte om det blir mer bakåt. Spänner magen samtidigt men aldrig tänkt mer på det. Bra inlägg! :)

Svar: Ja det gäller att spänna både mage och rygg, det ger en även mycket bättre balans :)
Reach Your Goal